Sunday 5 July 2020

Pieterpad etappe 2 - Winsum naar Groningen

Het streven is om elke week een etappe te lopen. In het begin is dat makkelijk praten, want dan blijven we lekker in de buurt van huis. Verderop wordt het lastiger, dus we zullen zien hoe het gaat.
Etappe 2 liepen we in elk geval het weekend na etappe 1. Na die 12 kilometer zou dit iets meer aanpoten worden, 19 kilometer volgens het boekje. Maar er zouden 2 omleidingen zijn op de route, waardoor we in totaal op ongeveer 22 km uit zouden komen.
Ook nu moesten we het startpunt eerst maar eens zien te bereiken. Er reden geen treinen tussen Groningen en Winsum, en de vervangende bus bleek maar één keer per uur te gaan. Tijdens de busrit kwamen we in een enorme hoosbui terecht die tegelijk met onze bus stopte in Winsum, dus dat kwam allemaal prima uit qua timing. Winsum uit was weer een mooie slingerroute door het centrum, met huisjes langs het water.

Winsum met dreigende luchten.
Daarna liep de oorspronkelijke route vooral op met de N-weg, maar gelukkig was er een alternatieve route door de velden ingesteld waardoor het toch een stukje rustiger wandelen was. Rustiger qua auto's, want van Winsum tot Garnwerd liepen we eigenlijk in een optocht met vier andere wandelende stellen door het weiland. Het waaide flink, maar zo gauw we achter de Reitdiep dijk konden lopen konden we ook nog daadwerkelijk genieten van het uitzicht.
Aangekomen bij Garnwerd op ongeveer een kwart van de route maakten we van de gelegenheid gebruik om onze maag te vullen op het terras aan het water, met uitzicht op alle bootjes die onder de monumentale brug door gingen. Garnwerd is officieel geen onderdeel van de route, dus de wandel/GPS app moest even uit en daarna weer aan.

Garnwerd, met brug en molen.
Na de lunch vervolgde de route langs het Reitdiep, slingerend door de weilanden en via een sluis het Reitdiep over. Uiteindelijk kwamen we langs het kerkje in Oostum, dat door schilders van De Ploeg veelvuldig is vastgelegd.

Het befaamde Oostumse kerkje.
Even later kwamen we bij de volgende omleiding; omdat de Paddepoelsterbrug over het Van Starkenborghkanaal er een tijdje geleden uit is gevaren door een boot, moesten we omlopen via het Reitdiep, daar de Platvoetbrug (heerlijke naam) over, toen een brug over het Van Starkenborgh over, en toen weer een sluis in het Reitdiep over om aan de goede kant van het Van Starkenborgh uit te komen. Klinkt ingewikkeld, maar werd gelukkig overal goed aangegeven.
Daarna liepen we Groningen in. Dit stuk heb ik, zeker toen ik in het noorden van de stad woonde, al veel vaker gefietst en gewandeld. De route voert langs het Zernike, langs het zwembad waar ik normaal gesproken wekelijks te vinden ben, door het Noorderplantsoen waar bekenden bij de vijver zaten. Vervolgens de gracht over, langs het Hoge der A, Brugstraat, langs de A-kerk en door de Folkingestraat naar het station. Allemaal overbekende plekken; we liepen pal langs mijn eerste studentenhuis. Voor niet-Groningse lopers is dit waarschijnlijk het moment om naar lieve lust plaatjes te schieten, maar voor mij is het zo bekend dat het niet eens in me op kwam.
Uiteindelijk kwamen we uit bij het station, waar deze etappe eindigt. 22,1 km schoon aan de haak; zo ver had ik nog nooit bewust gelopen. Maar we waren er nog niet. Ik woon een klein eindje ten zuiden van het station, dus we hebben het eerste stukje van etappe 3 ook meteen gelopen, zodat we die vanaf mijn huis konden starten. En toen dat gedaan was, konden we de laatste 250 meter naar mijn huis lopen. Wat een luxe, om zo dicht bij het pad te wonen en zo snel weer thuis te zijn. Daar gaan we nog met weemoed aan terugdenken, als we straks helemaal in zuidelijk Limburg zijn.

Gelopen: 28-6-2020
Afstand: 22,8 km
Tijd: 4:49

No comments:

Post a Comment